Det vanskelige med høne e at det e så få som lag det, og derfor nestn ingen oppskrifter ute på nett. Æ kom over den her
Hønen skal koges i saa lidet vand som mulig, netop saa det staar over.
Naar den er kogt, tages den op og afkjøles. Der skjæres et aflangt hul i
brystet, som fyldes med kogt farce og dækkes med tynde spekeskiver,
hvorpaa den steges i ovn og anrettes med den sauce, hvori hønen er kogt.
Saucen jevnes med vispede æggeplommer og lidt smør og bliver endnu bedre ved at tilsættes med et glas sherry.
henta fra Kogebog for by og land.
Så det e utgangspunktet. Og det her e det æ har gjort hittil:
Æ stappa høna i 15-liters-kasserolln vårs. Æ trengte 7-8 liter vann for å dekke den helt. Tilsatte 6 sukkerskjeier med salt, 3 laubærblad, 20 pepperkorn, og 1 løk delt i to. Så satt æ den største plata på 4 (950 W) og lot det koke opp. Så satt æ plata ned til 3 (450 W) og gikk på butikken. Når æ kom tilbake så fosskokte det, så æ satt plata ned til 2 (300 W). Æ heiv oppi 1 purre, 3 gulrøtter og 1/4 persillerot. Nu e plata ned på 1 (200 W), og lokket e av. Det her ska koke i 2-3 tima.
Plan e å ovnssteike den etterpå. Og ha nån grønnsaker i tillegg. Æ har kutta opp
5 gulrøtter
3 søtpoteta
3/4 sellerirot
og det ligg en fenikkel og vente.
Så ska æ lage fyll av epla og sviska (ikke farse).
Mens æ vente ska æ gjøre alt klart for å grunne himlinga i gangen. Og bake brød.
Nu har æ tadd høna opp av gryta. Æ trur æ burde ha betta opp vingan før koking, for nu heng den ene vingen og sleng.
Så har æ tadd opp grønnsakerne, og nu e d 7,5 dl kraft. Ska æ redusere d til det halve? Æ trur nestn æ må det.
Og da har æ fylt høna me eplebita og hele svisker. Så har æ dekka åpninga med skinke, for æ trur kanskje det va det dem mente i by og land. Så har æ stappa fuggeln i ovn, på ei rist, men ei langpanne med litt vann i under. Æ ska også pensle den med smør. Steketermometer e på plass. 68 grader ska det visst nå. Ovn står på 100. Men det æ e veldig usikker på e kor i ovn rista ska stå? Imens æ prøv å finn ut akkurat dét, så har æ skrudd ovnstempraturn ned til 70, for det gikk så fort på termometret.
Nu e det én og en halv time til gjestan kommer (vi blir fem tilsammen), så æ har putta grønnsakerne i langpanna og skrudd opp ovnstempraturn til 100 grader. Steiketermometre ligg nemlig på mellom 40 og 50, og det syns æ va litt lite.
Nu sku egentlig æ og han Øystein hiv oss rundt og grunne himlinga i gangen, men det får bli imårra. Alt e nu klart ihvertfall.
No comments:
Post a Comment