Til komlene treng du desse ingrediensane:
- 600 gram rå poteter
- 200 gram kokte poteter
- 1 ts. salt
- 1 ½-2 dl byggmjøl
- 2-3 ss kveitemjøl
- 1 dl havregryn (kan sløyfes)
- ca 200 gram sideflesk
Komlene skal normalt trekke i gryta saman med kjøttet i 30-40 minutt. Noen gangar trenger flesket lenger koketid, og det tåler komlene bra. Enkelte sunnfjordingar krev at komlene skal koke eit par timar, men eg kjenner ikkje forskjellen på komler kokt i 40 minutt eller to timar.
Kjøttet skal på sin side som sagt småkoke i om lag halvannen time. Dermed har du komlene først i mot slutten.
- Gikk ganske greit. Lagde ei prøvekomle som det gikk sånn halvveis med. Vet ikke helt om det va deigen det va nå galt med, eller om litt av problemet va at den blei ligganes på bunnen og brente sæ fast. Hadde i mer mel, og da blei det kanskje litt for mye mel igjen.
- Prøvde igjen. Den her gangen til to njusilendera m ti års fartstid i Norge, men som ennu ikke hadde prøvd raspeballa. 800 g rå beate, raspa på foodprosessor. Det blei mye lengre tråa enn når potetn raspes for hand, så æ va litt usikker på korsn d kom til å gå. Starta m 1,5 dl pluss to ss mel. Prøvekomla så ut som prøvekomla forrje gang, men æ lot d stå til. Og det blei helt fint. Mjukere. Krafta va kokt på en røkt svineknoke. Kokte ihvertfall i tre tima før kjøttet løsna orntli fra beinet. Så kjøttet va kanskje litt tørt når d blei servert, men d va nu'kke så farlig. Serverte m kålrabistappe og rømme og sirup og kraft. Ungan bare "It stinks!", men vi voksne va enig om at det e et kvalitetstegn når ungan ikke vil ha matn.
No comments:
Post a Comment