8 dl mikset tørket frukt eller bær
1 dl pistasjnøtter, grovhakke, eller mandler eller valnøtter
1 dl calvados, konjakk , sherry, utblandet gløgg eller en smakfull eplemost
180 g mykt smør
180 g brunt sukker
3 store egg
220 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt muskat
1 ts malt kanel
skåldede mandler til pynt ( kan sløyfes)
1/2 dl calvados, konjakk , sherry, utblandet gløgg eller en smakfull eplemost til dynking av kaken
Æ fant nån gamle aprikosa i skapet, pluss en litn pose fiken og restn rosiner. Og paranøtter eller ka dem hete. Og så den sherryen som ho Heidi hadde kjøpt til høna den dagen.
Slik gjør du:
Skjær den tørkede frukten/bærene i små biter/finhakk,og mariner i ca 1 dl i en av de foreslåtte ”flytende smakene” i ett døgn.
Hakk nøtter i biter, de skal ikke marineres.
Rør smør og sukker luftig og pisk inn ett og ett egg.
Bland sammen siktet mel, vaniljesukker, bakepulver og krydder.
Bland den marinerte frukten og nøttene inn i melet og rør inn smørblandingen.
Kle en avlang form, ca 2 l eller en springform på cirka 21 cm med bakepapir.
Hell deigen i formen og pynt med hele skåldede mandler.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 150 oC i ca 1 time og 45 minutter.
Dekk kaken med bakepapir eller aluminiumsfolie etter en time slik at den ikke blir for mørk.
Avkjøl kaken i formen og dynk den med konjakk/ calvados eller et av de andre forslagene.
Oppbevar kaken kjølig, gjerne i en boks med lokk.
Kaken bør lages i god tid før den skal serveres, den blir bare bedre og bedre av å stå.
-----
Æ lot rosinan vær hel, aprikosn og fikenan skjærte æ litt opp, men nå finhakking blei det ikke. Så 1 dl sherry va alt for lite. Nu står kaka i ovn. Røra blei veldig rar. Mer som en veldig klisjat deig. Det her blir jo jævlig spennanes da, særlig sidn den ska stå så lenge; 2-3 uker. Æ tar den me til Kirkenes da hvis det blir vellykka.
-----
Den blei jævlig god. Ikke nå problem me holdbarhet. Spiste det siste like før nyttår.
No comments:
Post a Comment