Saturday, May 31, 2014

Brød

Nu bake æ jo en del brød, og æ tar det bestandi på gefyln. Omtrent sånn her:

1/2 pk fersk gjær løses opp i så mye vann som det går i vannmugga eller den lille kasserolln. Tilsett ei skjei salt. Ha oppi mel til deigen e passe laus. Ka slags mel, det kan variere. Først og fremst så tøm æ alle åpne posa. Dernest prøve æ å ha i nok hvetemel til at det blir orntli heving. Æ har erfart at for mye byggmel gjør at brødet ikke heng i hop, så der begrense æ det. Havregryn kan vær godt. Og også alskens frø og nøtter. Gammel tørka frukt går an. Litt slappe gulrøtter kan raspes og has i deigen. Melk, fløte og rømme som e blidd sur kan man også bruke.

Æ trippelheve. Først heve æ én gang me en ganske laus deig; så laus at æ bruke sleiv og ikke hennern. Så bak æ inn mere mel (me hennern), og elte skikkelig til deigen e sånn som æ vil ha den. Så heve æ en gang til. Så forme æ brødan og lar dem heve i forma før æ steike dem på 180 grader nest nederst i ovnen i 40-60 minutter.

Brødan mine får litt forskjellig kvalitet. Av og til blir det så mislykka at æ rett og slett kaste dem, andre ganga e dem skikkelig, skikkelig god. Og det på samme 'oppskrift'. Så nu tenke æ å faktisk notere ned ka æ gjør, og vi starte nuh:

1/2 pk gjær
1 sukkerskjei salt
1,3 dl springvann (kaldt)
3 dl sur fløte

1 kg sammalt rug
400 g hvetemel

Eltes sammen til en laus deig og settes til heving under et handkle på kjøkkenbordet.

Klokka e nu seks på ettermiddagen. Sidn æ starta me kaldt vann kan det ta litt tid før hevinga kommer igang. Dessutn va gjæra gammel og tørr, det kan også spille inn. Men æ skal ingen steder.

Lot det heve i 2,5 tima. Bakte det så ut med 5-600 g hvetemel og 100 sammalt hvete. Har satt det på ny heving.

Ett baketips e å smøre hendern inn me olje før man bjynn å knø. Da feste ikke deigen sæ like mye. Ellers e æ også veldig gla i deigskrapa.

Lot det heve i én time. Lagde seks emna á 600 g som æ putta to og to i brødforma me bakepapir imella. Det går litt mindre brød her i huset enn det gjor tidligere, og det e jo veldig trist å måtte kaste hjemmebakt brød fordi det har logge så lenge at det har gådd mugg i det. Så æ bake heller små brød.

Den siste hevinga, rett før dem ska steikes, e den vanskeligste. Hvis dem heve for lenge dett dem sammen, hvis dem heve for kort får dem sjokkheving i ovnen og sprekk. Nu går æ for å heve 30 min, så skru på ovnen og sett dem inn når ovnen e varm.

Hadde ovn på 250 grader til å bjynne me, etter anbefaling fra Godt Brød. Satt inn brødan på nederste rille. Sjokkheving. Så da e det 40 min som gjeld neste gang på etterhevinga. Æ stekte 10 min på 250 grader, før æ satt det ned til 200 (eller va det 225?). Og satt klokka på 30 min. Men, æ satt også i et steiketermometer, og etter 20 min va temperaturen over 85 grader, så da tok æ dem ut. Hul og fin lyd, men skorpa va veldig lys.

Brødan smakte bra dem.

No comments:

Post a Comment