Æ fikk ei lita bøtta moreller av han Einar i sommer, og tenkte å lage pai. Æ fant ei oppskrift, som visstnok e fra han Jan Vardøen, og det e jo han som har pizzaoppskrifta mi, så det tenkte æ måtte vær bra. Mørdeigen sku lages av mel og melange og delfiafett. Hm, delfiafett. Det har æ ikke hadd så mye med å gjør siden heimkunnskapen, men æ tenkte at æ får vel prøve.
Det gikk overhodet ikke. Det harde, harde delfiafettet va helt umulig å jobbe inn i melet. Så æ måtte kaste og begynne på nytt. Tilslutt blei det sånn her;
Fyll:
680 g tinte moreller
100 g sukker + 6 ss
1/2 ts kanel
2 ss maisenna
1 dl vann
Fjerna steinan (lett som en fjert). Kokte moreller og sukker sakte opp. Tilsatte 1 ss maisenna rista ut i 1 dl vann. Kokte litt, men det tjukna ikke. Tilsatte 1 ss maisenna til, rista ut i morellsaft. Det tjukna, men blei ikke grøt. Va litt sur, så æ tilsatte 6 ss sukker (sure bær). Satt til avkjøling.
Paideig:
225 g melange
340 g hvetemel
1/2 ts salt
4-6 ss isvann
Kutta melange i terninger og satt det i frysern i 15 min. Jobba det inn i mel, salt og kanel. Tilsatte vann til en passe konsistens. Pakka deigen inn i plastfolie, og satt den i kjøleskapet i 30 min.
Glasur:
50 g smør
50 g hvitt sukker
50 g brunt sukker
1 ss hvetemel
2 ss vann
Varma opp alt mens æ piska.
Delte paideigen i to. Kjevla ut den ene delen til et perfekt lokk. Kjevla ut den andre til å kle forma. Litt avskjær igjen som æ lagde en minipai av. Prikka paibunnen me gaffel og stekte den på 175 grader, midt i ovnen i ti minutter.
Helte over sausen. Skar et kryss i midten av pailokket (luftehull) og la det oppå. Smurte på glasuren. Stekte et hakk ned i ovnen i én time.
Paien blei god, den, men lokket krympa, så den holdt ikke formen. Et triks e visstnok å la deigen hvile igjen i kjøleskapet før man steike. Bunnen ga ingenting. Den blei for hard. Kanskje ikke forsteike like lenge neste gang.
No comments:
Post a Comment