Hjemmelagde energibarer for folk i farta
Energibarer gir god energi før, under eller etter trening i tillegg til at de kan gi en svært velkommen boost under f.eks. fjellturer. Å kjøpe energibarer er kostbart og smaker ikke alltid like godt så hvorfor ikke lage dine egne? Det er enkelt, rimelig og smaker veldig godt. Nedenfor er min basisoppskrift men det er uendelige muligheter til å legge til eller trekke i fra alt etter hva du ønsker. Skal energibarene brukes til høyintensitetstrening så kan det være fornuftig å bruke mer karbohydrater (sukker, havregryn, tørket frukt) og mindre fett som det er mye av i nøtter. Skal energibarene brukes til aktiviteter med lavere intensitet så kan sukkerinnholdet reduseres til fordel for fett og proteiner. Den mørke kokesjokoladen kan også erstates med 70 % kakaosjokolade for å redusere sukkerinnholdet enda mer.
Ingredienser
- 2 egg
- 1 kopp/150 g brunt sukker
- 2 kopper/200 g Bjørns store havregryn
- ½ kopp/80 g rosiner (eventuelt annen tørket frukt)
- ½ kopp/50 g hasselnøtter
- ½ kopp/50 g valnøtter
- 200 g mørk kokesjokolade
Potensielle erstatningsingredienser
- Alt av tørket frukt
- Alt av nøtter
- Kokos
- M&Ms
- Hva som helst du annet du tror passer
Oppskrift
- Varm ovnen til 175 grader
- Bland sammen egg og sukker i en bolle
- Hakk opp hasselnøttene/valnøttene og kutt opp sjokoladen i små biter
- Ta nøtter, sjokolade, rosiner (annen type tørket frukt) og havregrynnen i samme bolle og rør godt.
- Smør en ildfastform og hell over blandingen. Prøv å smør blandingen utover til den har så jevn tykkelse som mulig over hele formen. Min form er 26 x 26 cm så om din form er større eller mindre så kan det være greit å justere mengden slik at tykkelsen blir ca. 2 – 2,5 cm.
- Energibarene stekes i 25 minutter
- La blandingen kjøles ned i noen timer før de kuttes opp i passende størrelse. En slik blanding kutter jeg opp i 16 barer
No comments:
Post a Comment