Sunday, December 1, 2013

Bresert lammebog

Ingredienser

  • ca. 2 kg lammebog, gjerne utbenet og surret som stek
  • 8 mellomstore gulrøtter
  • 4 løk
  • 6 skrelte hvitløksfedd
  • 2-3 kvaster rosmarin
  • 1 glass tørr hvitvin
  • 5 dl lam- eller kyllingkraft, eventuelt vann
  • 2 ss honning
  • saft av 1/2-1 sitron
  • 2 ss smør
  • olje til steking
  • salt og kvernet pepper
Lammebogen vårres e ca 1 kg. Æ beina den ikke ut, men delte den bare i to så den fikk plass i jerngryta.

Slik gjør du

Varm ovnen til 140 °C.
Krydre kjøttet godt med salt og pepper.
Skrell gulrøttene, rens og del løken i fire.
Brun kjøttet godt på alle sider i en støpejernsgryte eller lignende. Ta ut det brunede kjøttet og slå eventuelt ut overflødig fett. Tilsett hele gulrøtter, løk og hvitløk. La grønnsakene få litt farge og tilsett rosmarin.
Legg kjøttet på toppen og hell over vin og kraft. Gi det hele et oppkok. Legg på tett lokk og sett hele gryten inn i ovnen. La den stå der i 3 1/2 - 4 timer, snu på kjøttet noen ganger underveis. Kjøttet skal bli så mørt at det nær sagt detter fra hverandre.
Løft det ferdig breserte kjøttet ut av gryten. Sil kraften over i en kasserolle, press restene etter hvitløken gjennom silen. Virker sausen noe tynn kan du la den koke inn. Jo lenger den koker, jo mer intens blir smaken. Visp til slutt inn smør og juster smaken med salt og pepper.
Drypp honning og sitronsaft over grønnsakene i gryten. Sett gryten over varmen og kok opp. Vend på grønnsakene slik at de blir glinsende og deilige.
Løft grønnsakene over på et fat. Legg på skiver av lammebog og topp med saus.

-----

Æ vente på fruktkaka, så middagen blir litt sein. Først tenkte æ å ikke salte kjøttet, i og med at det e en del salt i hønsekrafta, men nu ser æ at kjøttet ikke e i kontakt med krafta, så æ trur æ må ha litt salt på før æ sætt den i ovnen.

Fruktkake

For nån år sida kjøpte æ ei fruktkake på Steike Godt. Og den va veldig god. Ikke nåkka ekle sukata, men tung, mørk. Bakt i brødform, trur æ. Æ har prøvd å leite litt etter ei god oppskrift, og det her va det æ fant:

8 dl mikset tørket frukt eller bær
1 dl pistasjnøtter, grovhakke, eller mandler eller valnøtter
1 dl calvados, konjakk , sherry, utblandet gløgg eller en smakfull eplemost
180 g mykt smør
180 g brunt sukker
3 store egg
220 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt muskat
1 ts malt kanel
skåldede mandler til pynt ( kan sløyfes)
1/2 dl calvados, konjakk , sherry, utblandet gløgg eller en smakfull eplemost til dynking av kaken

Æ fant nån gamle aprikosa i skapet, pluss en litn pose fiken og restn rosiner. Og paranøtter eller ka dem hete. Og så den sherryen som ho Heidi hadde kjøpt til høna den dagen.


Slik gjør du:

Skjær den tørkede frukten/bærene i små biter/finhakk,
og mariner i ca 1 dl i en av de foreslåtte ”flytende smakene” i ett døgn.

Hakk nøtter i biter, de skal ikke marineres.
Rør smør og sukker luftig og pisk inn ett og ett egg.
Bland sammen siktet mel, vaniljesukker, bakepulver og krydder.
Bland den marinerte frukten og nøttene inn i melet og rør inn smørblandingen.
Kle en avlang form, ca 2 l eller en springform på cirka 21 cm med bakepapir.
Hell deigen i formen og pynt med hele skåldede mandler.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 150 oC i ca 1 time og 45 minutter.
Dekk kaken med bakepapir eller aluminiumsfolie etter en time slik at den ikke blir for mørk.
Avkjøl kaken i formen og dynk den med konjakk/ calvados eller et av de andre forslagene.
Oppbevar kaken kjølig, gjerne i en boks med lokk.
Kaken bør lages i god tid før den skal serveres, den blir bare bedre og bedre av å stå.

-----
Æ lot rosinan vær hel, aprikosn og fikenan skjærte æ litt opp, men nå finhakking blei det ikke. Så 1 dl sherry va alt for lite. Nu står kaka i ovn. Røra blei veldig rar. Mer som en veldig klisjat deig. Det her blir jo jævlig spennanes da, særlig sidn den ska stå så lenge; 2-3 uker. Æ tar den me til Kirkenes da hvis det blir vellykka.

-----
Den blei jævlig god. Ikke nå problem me holdbarhet. Spiste det siste like før nyttår.




Brente mandla og salte mandla

Salte mandla:

300 g mandla
5 dl vann
4 sukkerskjeier salt
1 ss smør

Kok mandlene i saltlake i 5 min. Sil av. Legg på bakepapir i langpanne. Ha i smør. Tørk på 125 grader midt i ovnen i 1-2 timer til de er tørre. Rist på langpanna av og til. Funka fint.

Brente mandla:

300 g mandler
90 g sukker
1 dl vann
1 ss smør

Kok mandlene i sukkerlake til alt vannet er forsvunnet. Ha plata på kanskje 4. Når mandlan blir grå starte moroa. Rør og rør og rør mens sukkeret karamelliseres. Ha i smør på slutten. Avkjøles på bakepapir. Skill dem før dem stivne.

Æ tok av gryta for tidlig, så alt sukkeret va ikke karamellisert. Dessut sku æ ha brukt jerngryta trur æ, og ikke den kobberkjelen, den va litt litn.

Planen e å gje litt til han Eirik og dem. Som julegave. Og æ må kjøpe te. Trur æ.

Monday, November 18, 2013

Ovnsbakt steinbitfilet

For å bruke opp alle grønnsaksrestan fra hønemiddagen lagde æ ovnsbakt steinbitfilet. Dynka den i hønsekraft og pepra den. I ei oppskrift æ fant på nettet sto det 12 minutter på 200 grader. Etter 12 minutter va det ikke ferdig, så det fikk 8 minutter til, og da va den perfekt. Midt i ovnen. Til forrett va det restan av høna og epla i kald agurksuppe. Funka fint.

Saturday, November 16, 2013

Høne en gang til

Samme gullhøna fra prior. 1/4 sellerirot, 2 gulrøtter, 1 purre, 3 laubærblad, 20 pepperkorn, 6,5 liter vann, 4 sukkerskjeier salt. Plata på 4, vente på at kaffen ska trekke. Har betta den litt sammen.

Det kokte opp pent og pyntelig. Æ slo ned plata, skumma av. Men så slutta det å koke. Hm.

Idag ska æ prøv å lag saus. Det blir jo da en slags hollandaise/bernaise, altså eggeplomme og smør sånn som det står om i Kogebog for by og land. Vi får se.

Forrige gang va vi fem voksne. Nu e vi mæ, Øystein, Susan, Rebekka, Vegard, Tieri, kona og sønnen. Altså åtte voksne, pluss Johanne, Bjørn og dattra, tre onga. Så da e vi dobbelt så mange som forrje gang på like mye høne. Derfor lage æ forrett. Kald agurksuppe.

5 agurka
3 vårløk
1 nevve ruccola
5 dl gresk yoghurt
1 pk kremflløte + litt lettmelk  
Salt og pepper
Røykelaks 

Agurken skrelles og frøan skrapes ut. Kuttes i bita. Hakk vårløk og ruccola. Mos alt med stavmikser. Tilsett yoghurt og fløte/melk. Smak til med salt og pepper. Serveres med finstrimla røykelaks på 
toppen.

Og det skal æ selvfølgelig servere med brød og smør.

I tillegg til ovnsbakte rotgrønnsaker servere æ også potetmos til middagen.
Tilslutt kommer rabarbrakake med is til dessert.

Da håpe æ alle blir mett.

Etter at høna hadde kokt/trekt i ca tre tima, og deretter fådd avkjølt sæ, delte æ den i to med saks og avbitertang. I bunnen av ei langpanne la æ fire epler delt i bita, litt sviska og litt mandla. Så stekte æ den på 200 grader i ca 20 minutter nestn øverst i ovnen. Da va steiketermometeret oppe i 65 grader, så æ kunne nok tadd den ut litt før.

Sausn fikk æ ikke til. Prøvde med eggeplomme og klarna smør i vannbad, men det blei for varmt og eggeplommen koagulerte. Æ kunne selvfølgelig prøvd en gang til, men æ orska ikke.

Kaka steika æ midt i ovnen, og etter 45 minutter lukta det brent, og æ satt den litt lengar ned de siste 15 minuttan. Så neste gang må æ vel sett den litt lengar ned fra starn av.

Evaluering:
Dattra kom ikke, og han Vegard kom ikke. Potetmosn (12 store poteta) blei spist opp. Mye grønnsaker og bare pittelitt høne igjen.

Friday, November 8, 2013

Høne

Det vanskelige med høne e at det e så få som lag det, og derfor nestn ingen oppskrifter ute på nett. Æ kom over den her

Hønen skal koges i saa lidet vand som mulig, netop saa det staar over. Naar den er kogt, tages den op og afkjøles. Der skjæres et aflangt hul i brystet, som fyldes med kogt farce og dækkes med tynde spekeskiver, hvorpaa den steges i ovn og anrettes med den sauce, hvori hønen er kogt.

Saucen jevnes med vispede æggeplommer og lidt smør og bliver endnu bedre ved at tilsættes med et glas sherry. 


henta fra Kogebog for by og land.

Så det e utgangspunktet. Og det her e det æ har gjort hittil:

Æ stappa høna i 15-liters-kasserolln vårs. Æ trengte 7-8 liter vann for å dekke den helt. Tilsatte 6 sukkerskjeier med salt, 3 laubærblad, 20 pepperkorn, og 1 løk delt i to. Så satt æ den største plata på 4 (950 W) og lot det koke opp. Så satt æ plata ned til 3 (450 W) og gikk på butikken. Når æ kom tilbake så fosskokte det, så æ satt plata ned til 2 (300 W). Æ heiv oppi 1 purre, 3 gulrøtter og 1/4 persillerot. Nu e plata ned på 1 (200 W), og lokket e av. Det her ska koke i 2-3 tima.

Plan e å ovnssteike den etterpå. Og ha nån grønnsaker i tillegg. Æ har kutta opp

5 gulrøtter
3 søtpoteta
3/4 sellerirot

og det ligg en fenikkel og vente.

Så ska æ lage fyll av epla og sviska (ikke farse).

Mens æ vente ska æ gjøre alt klart for å grunne himlinga i gangen. Og bake brød.

Nu har æ tadd høna opp av gryta. Æ trur æ burde ha betta opp vingan før koking, for nu heng den ene vingen og sleng.

Så har æ tadd opp grønnsakerne, og nu e d 7,5 dl kraft. Ska æ redusere d til det halve? Æ trur nestn æ må det.

Og da har æ fylt høna me eplebita og hele svisker. Så har æ dekka åpninga med skinke, for æ trur kanskje det va det dem mente i by og land. Så har æ stappa fuggeln i ovn, på ei rist, men ei langpanne med litt vann i under. Æ ska også pensle den med smør. Steketermometer e på plass. 68 grader ska det visst nå. Ovn står på 100. Men det æ e veldig usikker på e kor i ovn rista ska stå? Imens æ prøv å finn ut akkurat dét, så har æ skrudd ovnstempraturn ned til 70, for det gikk så fort på termometret.

Nu e det én og en halv time til gjestan kommer (vi blir fem tilsammen), så æ har putta grønnsakerne i langpanna og skrudd opp ovnstempraturn til 100 grader. Steiketermometre ligg nemlig på mellom 40 og 50, og det syns æ va litt lite.

Nu sku egentlig æ og han Øystein hiv oss rundt og grunne himlinga i gangen, men det får bli imårra. Alt e nu klart ihvertfall.