Friday, December 12, 2014

Sukkerbrød

E det vanskelig? Æ har sikkert bakt et sukkerbrød eller to i mitt liv, men aldri prøvd å bake det beste sukkerbrødet. Nu sitt æ me halvanna liter vodkamarinerte solbær (etter å ha brukt dem til å lage solbærlikør) som æ ikke har løst å bare kaste. Æ mistenke at det å bare koke syltetøy på dem ikke kommer til å gå helt bra, men hvis æ kombinere det inn i nåkka bakverk, så trur æ det e håp.

Ka ska man bake? Helst nåkka som e ikke så stort, for da kan man fryse og ta opp litt og litt. Når vi har ei hel kaka her i huset, så blir ofte halve kasta, for det blir bare ståanes. Æ e til nu kommet på to ting; småkaker med syltetøy i midten og punsjbolla.

For å lage punsjbolla må man ha kakeresta, og det har æ jo ikke, så da må æ lage det. Tenkte tanken på å gå på bakeriet og be om kakeskrell, men det blei med tanken. Så da bake æ sukkerbrød. Det e en blogger med adresse detsoteliv.no som æ har vært borti før, og som skriv gode oppskrifter. Her e oppskrifta på sukkerbrød til springform med diameter 24 cm (min e 25,5).

5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver.

Sett ovnen på 175 grader.
Kle bunnen av formen med bakepapir. Ikke smør, det hindre optimal heving. 
Pisk eggedosis. Lenge. 10-15 min.
Bland mel og bakepulver. Sikt over i eggedosisen. Vend inn med slikkepott. Den der vendinga har æ aldri blidd vænn me. Æ trur æ må ta mæ et kurs en dag.
Steik i 30-40 min midt i ovnen.

Det å piske eggedosisen så lenge va helt magisk. Aldri gjort det før. Den blei skikkelig fast og fin. Ikke nå røre lenger, mer som marengs, eller ikke akkurat det heller. Litt sånn spretten. Og den blei svær. Gla æ tok den største bolla, og lurte på om det kom til å få plass i forma. Datt en del sammen når æ 'vendte' inn melet, men fortsatt fin spenst. Nu e brødet i ovnen, og det ser veldig flott ut. Det har heva sæ litt høyere enn forma, men det e høyere på midten enn ute i kantan (sikkert fordi det va sånn røra blei fordelt i formen før æ satt den inn), så det e uproblematisk, men man må være forsiktig til en anna gang.

Stekte på rille 4 nedenifra. Sjekka med pinne etter 30 min. Ikke ferdig. Sjekka etter nye ti minutter. Ferdig. Når æ sjekka første gang stakk æ nødvendigvis hull på kaka, og den sank litt sammen på midten, men ikke veldig mye. Den e litt mørk på toppen, men overhodet ikke brent.

Æ satt forma over på ei rist, og så at den bjynte å synke. Æ la ei kopptua på rista og snudde forma opp ned, for det har æ lest at man kan gjøre. Så nu e det bare å vente da, et par-tre tima til den e helt, helt avkjølt.

Så skal den ligge i plastikk i kjøleskapet til dagen etter.

Fortsettelse følger ...

No comments:

Post a Comment