Saturday, December 17, 2016

Soldrink (Cosa nostra)

Servert i 50-årsdagen til han Øx:

Is
Limebåt
Mynteblad
Frosne tyttebær
1 del appelsinjus
1 del bitter lemon
1/2 del rom
1 skjei limejus
1 skjei  ananasjus

Wednesday, November 16, 2016

Lammegryte til 40 pers


Tok utgangspunkt i oppskrifta 'Lammegryte'. Økte litt på kryddermengden. Gikk tom for endel krydder, men erstatta det med litt forskjellig som æ fant i skuffa. 

Kjøttet blei reinskjært og så blei det kokt kraft på 2 av låran (bein pluss avskjær pluss løk og krydder). Det va d han Sverre Gjørvad som gjor, så der har æ ikke helt kontroll. Brukte mye tid på å få kokt krafta inn. 

Det blei litt mat igjen, men ikke så mye. Det blei servert fine rundstøkka til. 

3 lammelår, til sammen 10 kg, ca 6-6,5 kg kjøtt
24 mellomstore løk
48 gulrøtter (usorterte)
24 bokser tomat
2 hvitløk

2 kg yoghurt (kunne vært en til)
3 agurska

3 posa koriander (kunne vært to til)
4 posa cashew (én for mye)

35 dl ris OK


Krydder, 200 g
1 cayenne
1 gurkemeie
1 cummin
1 koriander
1 kardemomme
1 ingefær
2 garam masala

Garam masala:
  • 2 ts koriander
  • 2 ts spisskummen
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ts kanel
  • 0,5 ts allehånde
  • 0,5 ts chili
  • 0,5 ts malt sort pepper
  • 0,5 ts nellik
  • 0,5 ts malt muskat
fra mariannedebourg.no

Wednesday, June 22, 2016

Muffins

Fra detsoteliv.no, redigert

 Ingredienser

50 g smør
2 bananer (ca 250 g uten skall)
150 g sukker
1 egg
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
180 g hvetemel

Fremgangsmåte

Smelt og avkjøl smøret. Mos bananene (bruk gjerne stavmikser). Rør i sukker, vaniljesukker, det avkjølte smøret og lett sammenpisket egg. Sikt i hvetemel og bakepulver og bland deigen forsiktig sammen (rør så lite som mulig).
Sett doble papirformer utover på en stekeplate og fyll deigen i formene ved hjelp av to spiseskjeer. Stek muffinsene midt i ovnen ved 200°C i 15 min. Avkjøl og sikt over melis.

Thursday, June 9, 2016

Grønn salat med reddik og pistasjnøtter

06-sommersalat
Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner (Greenbonanza.com)
Grønn sommersalat
Fem-seks blader av romanosalat
1 pakke sukkererter
4 avocado
1 agurk
1 vårløk
3 store reddiker
1 dl rå og usaltet pistasjnøtter
Saft av en halv sitron

Fant den her og gjor en liten vri: Ingen avokado, agurk eller vårløk. Solsikkekjerna istedetfor pistasj. Gresskarkjerneolje og litt parmesan og litt timian.

Potetsalat

6 vanlige poteter
6 mandelpoteter
- kokes, avkjøles, deles i passe biter

1 fedd hvitløk
- knuses, finhakkes
1 miniløk
- tynne skiver
1 ss kapers

Dressing:
1 dl olivenolje
1 ss gresskarolje
2 ss sennep
1 ss honning
- blandes med gaffel til det er jevnt
timian, gressløk, vårløk

Bland alt. La stå i kjøleskapet over natta. Smak til med salt.


Monday, May 16, 2016

Kvæfjordkake

  Blanding av oppskrift fra dn.no og detsoteliv.no

Bunn

  • 100g smør
  • 100g sukker
  • 4 eggeplomme
  • 4 ss lett-melk
  • 100g hvetemel
  • 1ts bakepulver

Mandelmarengs

  • 200g sukker
  • 100g eggehvite
  •  40-50g mandler i skiver

Konjakk-krem

Se forrige post.

Kakebunn

Rør smør og sukker til det er lyst og luftig. Bland inn eggeplommer og melk. Tilsett hvetemel og bakepulver og rør det hele glatt. Bruk en palett og stryk ut røren på et brett, 30x40 cm.

Mandelmarengs

Forvarm stekeovnen til 150°C. Pisk eggehvitene og 1/3 av sukkeret til løs marengs. Tilsett 1/3 til av sukkeret litt etter litt og pisk marengsen stiv. Tilsett det siste av sukkeret og pisk godt inn. Stryk marengsen utover kakebunnene som du har strøket ut på bakepapiret. Dryss mandler i skiver på marengsen.
Stek bunnene i cirka 20 minutter. Skru ned varmen på ovnen til 140°C og stek i cirka ti minutter til. Kjenn på marengsen. Den skal være sprø. La bunnene bli avkjølt før du tar dem av bakepapiret. De skal være myke inni og sprø utenpå.
For et annet utseende kan marengsen has i en sprøytepose med en tyll på cirka én centimeter og så sprøytes på kaken.

Fyll

5 dl ferdig romkrem
3 dl kremfløte

Sverres Sætres tips & triks

1. Pisk eggehvitene på lav hastighet, og ha i en klype salt, det binder proteinet og marengsen blir bedre. Siste 1/3 av sukkeret kan has i når marengsen er stiv.

Vi får se...

Kaka blei fin. Marengsen blei for søt, prøve med 150 g sukker neste gang.

Eggekrem, vaniljekrem, romkrem

(fra detsoteliv.no)

Ingredienser:
5 eggeplommer
4 ss sukker
2,5 dl kremfløte
3 ts maisenna

Fremgangsmåte:
Ha alle ingrediensene i en kjele og varm opp mens du visper hele tiden.
Ta kjelen av varmen rett før kremen begynner å boble. Den ferdige eggekremen skal bli glatt og tykk. Hvis du synes at kremen ikke har blitt tykk nok, kan du ta kjelen av og på varmen et par ganger, men pass på at eggekremen ikke koker, ellers kan den skille seg.

Hadde den lille plata på 3. Funka fint. Eggekremen bjynte akkurat å skille sæ, så æ satt gryta i kaldt vann, og da gikk det bra. Det blei snerk på når den va avkjølt, så man bør kanskje røre litt mens den kjøles.

Hadde i ei spiseskjei konjakk. Fin smak. Kunne kanskje vært mer. Skal brukes i Kvæfjordkake.

Friday, May 13, 2016

Sjokolade

Hjemmelaget sjokolade

2 dl kokosolje
1 dl kakaopulver
2 dl maissirup
1/2 ts vaniljesukker

Smelt kokosoljen ved å sette hele glasset i varmt vann. Bland ingrediensene. Hell i en flat form dekket med bakepapir. Du kan gjerne bruke 2 stk brødformer, eller en liten langpanne. Sjokoladen må oppbevares i fryseren. Og taes frem rett før servering.

På padletur til Grindøya hadde ho Liv-Ragnhild me nåkka slags hjemmelagd sjokolade. Æ fant den her oppskrifta på gladerebarn.no, og den funka ganske fint. Det blei mye sjokolade, da, så kanskje like greit å halvere.

Det æ savna va litt krønsj. Ho Liv-Ragnhild hadde oppi linfrø eller nåkka for å få litt konsistens. Ellers tenkte æ at kanskje tyttebær hadde gjort sæ. Kanskje de spritbefengte solbæran mine kan få sæ et nytt liv.

Monday, May 2, 2016

Gulrotsuppe

1 rødløk
1 chili
skrelt, tommelstor ingefær

- hakkes, blankes i smør

7 gulrøtter, skrelt
3-4 cm purre
7-8 dl svinekraft
4-5 ss marinade

- kokes, moses
- purre oppi tilslutt

salt

Thursday, April 14, 2016

Gresskarsuppe (nrk)


Gresskarsuppe med ingefær, chili og kokos
Gresskarsuppen er toppet med kokosmelk, koriander, chili og sitrongress.
Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Gresskarsuppe med ingefær, chili og kokos

Gresskarkjøttet får en mild og søtlig smak når det kokes eller bakes. Lise Finckenhagen tilsetter litt sterke smaker og syrlighet til suppen.

Slik gjør du

Skjær gresskarkjøttet i terninger. Skrell og skjær søtpotetene i små biter. Hakk løk, hvitløk og chili (fjern eventuelt frøene hvis du vil ha en mildere chilismak). Fjern de ytterste harde bladene på sitrongresset og finsnitt resten.
Varm en god klunk olje i en mellomstor kasserolle eller gryte. Fres løken til den begynner å bli myk uten at den får farge. Tilsett ingefær, chili, hvitløk og sitrongress. Fres videre i et par minutter under omrøring. Ha i gresskar og søtpotet og fres videre i et minutt. Hell over kraft/buljong. Kok opp og la det hele småkoke til grønnsakene er helt møre, ca. 30 minutter.
Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser eller i en hurtigmikser. Sil suppen om ønskelig og tilsett kokosmelken. Gi suppen et nytt oppkok og smak til med limesaft, salt og kvernet pepper.
Serveres med frisk koriander og godt brød.

Tips

Gresskarkjøttet verken lukter eller smaker spesielt godt i rå tilstand, men ikke la deg skremme av det. Ved varmebehandling som baking eller koking forandrer smaken karakter og blir mild og søtlig.
Gresskarfrøene kan også spises. Skyll frøene og klapp dem tørre på et kjøkkenhåndkle. Rist dem gylne i en varm stekepanne med litt olje, dryss over en klype salt.

Tuesday, January 12, 2016

Komle - to gang

Fra farminsittkjokken.com

Til komlene treng du desse ingrediensane:
  • 600 gram rå poteter
  • 200 gram kokte poteter
  • 1 ts. salt
  • 1 ½-2 dl byggmjøl
  • 2-3 ss kveitemjøl
  • 1 dl havregryn (kan sløyfes)
  • ca 200 gram sideflesk
Potetsortar som Beate, Laila, Pimpernell og Troll egner seg godt til komler. Rasp potetene gjennom dei finaste hola på rivjernet. Strø på salt og kveitemjøl med ein gong, da slepp du at potetene mørkner for mykje.


Bland saman mosa, kokte poteter med byggmjøl og eventuelt litt havregryn i en bolle. Komlerøra skal være rimeleg fast, nesten litt limaktig som daggammal graut i konsistensen.



Hendene bør fuktast med vann når du skal forme komlene. Lag ei «prøvekomle» først, legg den forsiktig ned i gryta med det kokande kjøttet (ved hjelp av en spiseskei) og sjekk at den ikkje løyser seg opp. Tilsett meir kveitemjøl i røra om uhellet er ute.

Dersom du vil ha flesk i komlene, skjærer du sideflesket i små, avlange terningar. Deretter dytter du ein fleskebit inn mot midten av komla og tettar alle hol ved å gjere komla rund og fin med fukta hender.
Komlene skal normalt trekke i gryta saman med kjøttet i 30-40 minutt. Noen gangar trenger flesket lenger koketid, og det tåler komlene bra. Enkelte sunnfjordingar krev at komlene skal koke eit par timar, men eg kjenner ikkje forskjellen på komler kokt i 40 minutt eller to timar.
Kjøttet skal på sin side som sagt småkoke i om lag halvannen time. Dermed har du komlene først i mot slutten.

- Gikk ganske greit. Lagde ei prøvekomle som det gikk sånn halvveis med. Vet ikke helt om det va deigen det va nå galt med, eller om litt av problemet va at den blei ligganes på bunnen og brente sæ fast. Hadde i mer mel, og da blei det kanskje litt for mye mel igjen. 

- Prøvde igjen. Den her gangen til to njusilendera m ti års fartstid i Norge, men som ennu ikke hadde prøvd raspeballa. 800 g rå beate, raspa på foodprosessor. Det blei mye lengre tråa enn når potetn raspes for hand, så æ va litt usikker på korsn d kom til å gå. Starta m 1,5 dl pluss to ss mel. Prøvekomla så ut som prøvekomla forrje gang, men æ lot d stå til. Og det blei helt fint. Mjukere. Krafta va kokt på en røkt svineknoke. Kokte ihvertfall i tre tima før kjøttet løsna orntli fra beinet. Så kjøttet va kanskje litt tørt når d blei servert, men d va nu'kke så farlig. Serverte m kålrabistappe og rømme og sirup og kraft. Ungan bare "It stinks!", men vi voksne va enig om at det e et kvalitetstegn når ungan ikke vil ha matn.


Rødkål

1 lite kålhode (700 g)
1 appelsin i skiver (med skall)
safta av 1 appelsin
0,5 dl solbærsirup
1 ss balsamico
2 ss ribbefett
3-4 ss brunt sukker
1 ss honning
1 stjerneanis
1 nevve svisker

Legg lagvis. Kok i 45 min. Kok videre i ca 30 min til nestn all væske e kokt bort. La stå i kjøleskapet over natta.

Den her oppskrifta va litt basert på ka vi hadde tilgjengelig. Da æ smakte på det dagen etter va den altfor sur og hadde altfor kraftig smak av appelsinskall. Tilsatte sukker og honning, og fjerna alt skallet. Det va fortsatt ganske kraftig smak av appelsinskall, men det passa faktisk veldig godt til pinnekjøttet.