Sunday, December 21, 2014

Kylling i gryte i ovn

4 kyllinglår
1 løk
4 gulrøtter
hvitløk
timian
rosmarin
salt
smør

Del løken og gulrøtterne i fire. Rens nån fedd hvitløk. Legg det i bunnen av ei jerngryte.
Gni låran inn med salt. Ha smør i panna. Steik på begge sider, skinnsida først, på 4, til skinnet e sprøtt. Ha restn av fettet (evt kok ut panna pittelitt) over i jerngryta. Legg kylling og krydderkvasta lagvis. Steik i 2-3 tima med lokk på 150 grader. Hell av sjy etterhvert hvis det blir mye. Serveres feks med

Potetsalat:

kokte, kalde poteter
olivenolje
rødløk
cherrytomat
timian
salt
balsamico
gresskarkjerna
ruccola

Skjær rødløk i tynne skiver. Del tomat i to. Bland med salt, olivenolje og balsamico. La stå i kjøleskapet og hvile en time. Bland potet, olivenolje og timian (grovhakka). Hvil i kjøleskapet. La ruccolaen stå i isvann i kjøleskapet. Slyng salaten, bland alt. Rist frøan i panna, strø over.


Konjakk-kuler

5 dl sukkerbrødsmuler
3 dl tjukt, ikke så sødt solbærsyltetøy (innkokte resta etter likørlaging)
100 g kokesjokolade
2 ss konjakk
Pynt:
200 g kokesjokolade

Smelt sjokoladen over vannbad. Bland sjokolade, kakesmuler, konjakk og syltetøy. Form små baller. Sett i kjøleskapet i en time. Smelt sjokolade over vannbad. Dypp hver kule i sjokolade. La stå i kjøleskapet i en time. Oppbevares i lufttett boks i kjøleskapet.

Friday, December 12, 2014

Småkaker med syltetøy

Som nevnt, for å få brukt opp solbæra.

Æ fant den her oppskrifta på Trines matblogg:

  • 200 gram smør
  • 200 gram melis
  • 2 egg
  • 2 ts vaniljesukker
  • 4 ss maizenna
  • 350 gram hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • tykt syltetøy
Bruk kjøkkenmaskin og rør smør og melis lyst og luftig. Rør inn egget og rør til deigen blir kremete. Sikt inn hvetemel, maizenna, vaniljesukker og bakepulver. La deigen hvile i minst en time i kjøleskapet. Rull deretter deigen til en pølse og del opp passende emner. Jeg laget de ganske store denne gangen og fikk ca 24 stykker. Når jeg lager de til jul lager jeg mindre kjeks, og det blir da ca 40 stykker. Trill ut kuler og sett på bakepapirkledt stekebrett. Lag en fordypning og ha litt syltetøy på hver cookie. Det er viktig at syltetøyet er tykt.
Stekes ved ca 160 grader i ca 20 minutter, eller til de er passe stekt og syltetøyet har stivnet. Steketiden vil være avhengig av hvor store kjeksene dine er og stekeegenskapene til ovnen din. Pass derfor på mot slutten av steketiden, kjeksen skal være ganske lys. Avkjøl bringebærcookiesene på rist og oppbevar dem i kakeboks når kjeksene er helt avkjølte og tørre.
 
Nu har æ blanda deigen. Den e altfor blaut til å kunne rulles i ei pølse, det e ihvertfall helt sikkert. Det ser ut som om ho har skrevet opp et egg for mye. Fant ei anna lignanes oppskrift med bare ett egg. Ka gjør æ nu?

Sukkerbrød

E det vanskelig? Æ har sikkert bakt et sukkerbrød eller to i mitt liv, men aldri prøvd å bake det beste sukkerbrødet. Nu sitt æ me halvanna liter vodkamarinerte solbær (etter å ha brukt dem til å lage solbærlikør) som æ ikke har løst å bare kaste. Æ mistenke at det å bare koke syltetøy på dem ikke kommer til å gå helt bra, men hvis æ kombinere det inn i nåkka bakverk, så trur æ det e håp.

Ka ska man bake? Helst nåkka som e ikke så stort, for da kan man fryse og ta opp litt og litt. Når vi har ei hel kaka her i huset, så blir ofte halve kasta, for det blir bare ståanes. Æ e til nu kommet på to ting; småkaker med syltetøy i midten og punsjbolla.

For å lage punsjbolla må man ha kakeresta, og det har æ jo ikke, så da må æ lage det. Tenkte tanken på å gå på bakeriet og be om kakeskrell, men det blei med tanken. Så da bake æ sukkerbrød. Det e en blogger med adresse detsoteliv.no som æ har vært borti før, og som skriv gode oppskrifter. Her e oppskrifta på sukkerbrød til springform med diameter 24 cm (min e 25,5).

5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver.

Sett ovnen på 175 grader.
Kle bunnen av formen med bakepapir. Ikke smør, det hindre optimal heving. 
Pisk eggedosis. Lenge. 10-15 min.
Bland mel og bakepulver. Sikt over i eggedosisen. Vend inn med slikkepott. Den der vendinga har æ aldri blidd vænn me. Æ trur æ må ta mæ et kurs en dag.
Steik i 30-40 min midt i ovnen.

Det å piske eggedosisen så lenge va helt magisk. Aldri gjort det før. Den blei skikkelig fast og fin. Ikke nå røre lenger, mer som marengs, eller ikke akkurat det heller. Litt sånn spretten. Og den blei svær. Gla æ tok den største bolla, og lurte på om det kom til å få plass i forma. Datt en del sammen når æ 'vendte' inn melet, men fortsatt fin spenst. Nu e brødet i ovnen, og det ser veldig flott ut. Det har heva sæ litt høyere enn forma, men det e høyere på midten enn ute i kantan (sikkert fordi det va sånn røra blei fordelt i formen før æ satt den inn), så det e uproblematisk, men man må være forsiktig til en anna gang.

Stekte på rille 4 nedenifra. Sjekka med pinne etter 30 min. Ikke ferdig. Sjekka etter nye ti minutter. Ferdig. Når æ sjekka første gang stakk æ nødvendigvis hull på kaka, og den sank litt sammen på midten, men ikke veldig mye. Den e litt mørk på toppen, men overhodet ikke brent.

Æ satt forma over på ei rist, og så at den bjynte å synke. Æ la ei kopptua på rista og snudde forma opp ned, for det har æ lest at man kan gjøre. Så nu e det bare å vente da, et par-tre tima til den e helt, helt avkjølt.

Så skal den ligge i plastikk i kjøleskapet til dagen etter.

Fortsettelse følger ...

Sunday, November 23, 2014

Focaccia

Dagens Næringsliv har fådd sæ ny aviskokk, eller kanskje han e baker. Uansett sku æ prøve focacciaen hannes. Det blei stort sett bare rot, for oppskrifta sir nå anna enn det han sir i videoen.

3,5 dl romtemperert vann (æ hadde det litt kaldere)
15 g gjær
530 g sikta hvetemel
10 g salt (æ brukte rosmarinsalt)
olivenolje til pensling
litt maldonsalt til å strø oppå
urter (hadde ikke)
evt. oliven, kapers, etc.

Løs gjæra opp i vannet. Tilsett mel og salt. Elt til en ganske blaut deig. (Min blei ganske fast, så hold heller litt igjen på melet.) Ha i oliven på slutten av eltetida. (Æ hadde det i under brettinga, og det va ingen god idé.) La heve ca en time under plast til dobbelt størrelse. Ha deigen på melet bakebord. Dra forsiktig ut til en firkant, og brett dobbelt. Dra ut og brett dobbelt igjen. La heve én time under bakebollen. Dra ut og brett dobbelt. La hvile oppå steikeplate med papir i 15-20 min. Dra ut til passe størrelse. Ha på urter. La heve én time under plast.

Forvarm ovnen til 230 grader. Ha på salt. Sett focacciaen inn. Sett ned til 190 grader. Steik i 35 min. Æ satt det inn i midten, men fløtta det ned etter ca 20 min.

Pensle med olivenolje akkurat når den kommer ut av ovnen. Avkjøl på rist.

Det blei helt ok, men langt fra fantastisk. Æ trur mye skyldtes den harde deigen, og at æ la oliven og kapers i midten før den siste brettinga. Æ tenkte det sku være halvt om halvt for dem som ikke like kapers.

Kapers funka fint. Ga bare et slags hint, og overdøvde ikke på nån måte.

Tuesday, November 18, 2014

Lammegryte

To pakka (ca 800 g) suppekjøtt av lam. Ganske mye bein her.
2 rødløk
1 sjalottløk
4-6 fedd hvitløk
litt knust ingefærgodter (se anna oppskrift). originaloppskrifta sir 1 ss fersk, revet.
2 ts peperoncinei
1ts gurkemeie
1 ts spisskummin
1 ts koriander (malte frø)
2 ts garam masala
1 ts kardemomme (trur æ glemte det)
tørska korianderblad. orginaloppskrifta sir ferske, men det fant æ ikke.
2 pakka hermetiske tomater
1 dl hakka cashewnøtter
(3 dl kokosmelk. tilsatte det aldri)
salt

- Bland alt krydderet i ei lita skål
- Finhakk løk og hvitløk, og steik den blank i olje.
- Ha i krydderet og steik videre i 2-3 min.
- Ta alt opp.
- Brun kjøttet godt, gjerne i flere omganger.
- Tilsett løk- og krydderblandinga, og de hermetiske tomatene.
- La det småkoke i 1,5 time.
- Smak til med salt.

Nu skulle man egentlig tilsette kokosmelk, men gryta va så god, at det torte æ rett og slett ikke. Drylte på med nøtter og serverte med couscous.

Friday, November 7, 2014

Fiskesuppe med green curry paste

Den her suppa lagde æ når han Øystein hadde mæ på 'audition' før vi blei kjæresta. Nu lagde æ den igjen, til bursdagen hannes (som æ hadde glemt), og det blei veldig bra.

450 g kveitefilet
2 vårløk
1/2 eple
1 boks kokosmelk
1 dl grønnsaksbuljong
1 sjalottløk
3 cm purreløk
2 ss green curry paste
1 ss soyasaus
olje
salt
rund ris

Kok risen.

Salt fiskestykkene lett.

Finhakk løken og fres den i oljen. Tilsett kokosmelk, karripasta, buljong og soyasaus. La trekke i 5 min. Del fiskefileten i biter og ha i gryta sammen med purreløk. La trekke i 5-10 min til fisken er ferdig. Ha vårløk og epler oppi. Server med en ball med ris.

Sunday, November 2, 2014

Fylt aubergine

Da va det restemat fra Godt Levert. En halv aubergine.

1/2 aubergine, delt på langs
Litt sitronsaft på
Litt olivenolje på

Skjærte et snitt, ca 1/2 cm fra kanten hele veien rundt. Bakte den i ovnen  me snittflata ned på et bakepapir midt i ovnen i 30 min på 200 grader.

Fyll:

3-4 ss potetmos (oppskrifta sir couscous)
1/2 løk
1 fedd hvitløk
3-4 cm purre
1/2 chili
1/2 glass ajvar

Stekte løk, hvitløk og purre. Blanda i resten. Grevde ut aubergin-kjøttet og blanda det i. Fylte til randen av auberrginen, og en god topp. Skiver med hvitost på toppen. Raspa parmesan oppå det. Bakte det i 10-15 min i midten av ovnen til osten va brun og fyllet bjynte å koke. Hvile litt. Spise. Nam, nam, nam.

Saturday, October 25, 2014

Blåbærpai

800 g blåbær fra frysern, pluss litt solbærsyltetøy som har stådd i kjøleskapet ei stund.
2 ss sukker

Kok bær og sukker på lav varme til det blir en litt grøtat konsistens. Det her tar ganske mye tid.

Paideig:

240 g hvetemel
125 g smør
140 g sukker
1 egg
1,5 ts bakepulver
2 ss vann

Del smøret i terninger og knø det inn i melet. Tilsett sukker, egg, bakepulver og vann, og rot ihop til en fin, klisjat deig. La deigen hvile under plast i 30 min i kjøleskapet.
Kle en paiform med deig. Hell oppi fyllet. Steikes 45-60 min midt i ovnen på 175 grader. Avkjøl. Sett to tima i kjøleskapet.

Fisk i ovnen

Skjær fiskefilét i porsjonsstykker. Pensle med olje, ha på salt og pepper. Hvil i 10 min. Steik i 10 minutter på 200 grader midt i ovnen i ildfast form.

Tuesday, October 21, 2014

Morellpai

Æ fikk ei lita bøtta moreller av han Einar i sommer, og tenkte å lage pai. Æ fant ei oppskrift, som visstnok e fra han Jan Vardøen, og det e jo han som har pizzaoppskrifta mi, så det tenkte æ måtte vær bra. Mørdeigen sku lages av mel og melange og delfiafett. Hm, delfiafett. Det har æ ikke hadd så mye med å gjør siden heimkunnskapen, men æ tenkte at æ får vel prøve.

Det gikk overhodet ikke. Det harde, harde delfiafettet va helt umulig å jobbe inn i melet. Så æ måtte kaste og begynne på nytt. Tilslutt blei det sånn her;

Fyll:
680 g tinte moreller
100 g sukker + 6 ss
1/2 ts kanel
2 ss maisenna
1 dl vann

Fjerna steinan (lett som en fjert). Kokte moreller og sukker sakte opp. Tilsatte 1 ss maisenna rista ut i 1 dl vann. Kokte litt, men det tjukna ikke. Tilsatte 1 ss maisenna til, rista ut i morellsaft. Det tjukna, men blei ikke grøt. Va litt sur, så æ tilsatte 6 ss sukker (sure bær). Satt til avkjøling.

Paideig:
225 g melange
340 g hvetemel
1/2 ts salt
4-6 ss isvann

Kutta melange i terninger og satt det i frysern i 15 min. Jobba det inn i mel, salt og kanel. Tilsatte vann til en passe konsistens. Pakka deigen inn i plastfolie, og satt den i kjøleskapet i 30 min.

Glasur:
50 g smør
50 g hvitt sukker
50 g brunt sukker
1 ss hvetemel
2 ss vann

Varma opp alt mens æ piska.

Delte paideigen i to. Kjevla ut den ene delen til et perfekt lokk. Kjevla ut den andre til å kle forma. Litt avskjær igjen som æ lagde en minipai av. Prikka paibunnen me gaffel og stekte den på 175 grader, midt i ovnen i ti minutter.

Helte over sausen. Skar et kryss i midten av pailokket (luftehull) og la det oppå. Smurte på glasuren. Stekte et hakk ned i ovnen i én time.

Paien blei god, den, men lokket krympa, så den holdt ikke formen. Et triks e visstnok å la deigen hvile igjen i kjøleskapet før man steike. Bunnen ga ingenting. Den blei for hard. Kanskje ikke forsteike like lenge neste gang.

Monday, October 6, 2014

Ingefærgodter

Skrell ingefær, kutt det i tynne skiver. Kok i 35 min, såvidt dekka av vann. Sil av, ta vare på vannet. Vei opp. Ha tilbake i gryta lammi vannet og like mye sukker. Kok inn til sukkeret krystalliserer seg. Slapp av det går.

Ha over på bakepapir.

Sterkt og godt. Kanskje prøve med hvitt sukker neste gang? Hmm ...

Saturday, October 4, 2014

Bakt hvitløk

Plutselig hadde vi seks hvitløk i kjøleskapet. Korsn i fan får man brukt opp det? Vel, æ bakte;

Kutt av toppen. Ha på nån dråpa olivenolje og litt salt. Pakk inn i sølvfolie. Bak på 200 grader midt i ovnen i 45 min.

Nu står den og avkjøle sæ. Spennanes.

Friday, September 26, 2014

Ripsis

Han Øystein ønska sæ ripsis, og det passe jo godt sidn vi har mye rips men egentlig ikke spis så mye av det.

Æ tok opp en melkekartong fra frysern. Da kom han på at det va selvfølgelig ikke ripsis han mente, men tyttebæris. Det får bli neste gang, nu va det ripsis.

Æ kokte bæra sakte opp og lot det koke til dem fikk rosin-looken. Silte av.
Piska i 6 (eller 8) skjeier med brunsukker. Satt i kjøleskapet til avkjøling. Målte opp 2,5 dl, tenkte det va nok.

Helte nån dråpa ripssaft i bunnen av hver silikonmuffinsform (12 stk). Satte i frysern sålenge.

Piska eggedosis av 3 eggeplommer, 1 dl sukker og 2 ts vaniljesukker. Tilsatte ca 1 dl ripssaft.

Piska krem av én pakke fløte. Tilsatte ca 1 dl ripssaft.

Blanda eggedosis og krem. Hadde oppi forman.

Det blei litt røre og litt saft igjen. Hadde det oppi en anna beholder.

Nu står dem og fryses inn.

Ripssafta, når den piskes, får et fint skumlag på toppen. Pynta nån av forman med en litn dert. Ser ut som det går bra i frysern.

Selkjøtt (ribbe og gryterett)

Æ bestilte selribbe av han Johs for snart et år sia. Det blei ligganes i frysern hos han, men nu sku han på jakt, og ville ha tømt frysern. Sist æ spiste selkjøtt va nåkka ekle salte greier fra Eide. Men orntli selkjøtt, sånn som æ fikk servert det i Qaqqortoq me spekklag, det drømme æ enda om. Sannsynligvis må æ da få det blodferkst, og kanskje tilogmed fra et ungdyr.

Uansett, æ tilberedte selribbe i ovn. Salt og pepper. Tynne baconskiver oppå. Ribba på ei rist midt i ovnen, langpanne med vann under. 175 grader til steiketermometeret viste 75 grader (ca to tima). Så lot æ det hvile me åpen ovnsdør i en halvtime. Serverte med potetmos og grønnsaker.

Og det blei ihvertfall veldig mye bedre enn det der fra Eide. Men, litt for mye transmak etter min smak. Litt som hvalkjøtt som har logge to-tre dage i kjøleskapet. Det e ikke så lett å finne oppskrifter på selribbe. Æ fant tilslutt ei fra Newfoundland.

Han Johs hadde gjedd mæ to ribber, men æ trudde det bare va ei, så da hadde æ ei hel igjen som æ måtte skynd mæ å bruke. Æ lagde selgryte av det, omtrent som levergryte.

Skjer kjøttet i biter (ikke så lett med ei ribbe, men det går)
Vend i mel, salt og pepper.
Steik i jerngryte med mye smør.
Ta opp.
Steik en løk.
Hell i én liter vann og fire dl grønne linser.
Kok i 30 min til lindan nestn e ferdig.
Tilsett kjøttet.
Tilsett grønnsaker. Æ brukte én brokkoli, en rød og en grønn paprika, og nåkka selleristilka.
Kok opp.

Sidn vi allerede hadde spist middag, så stappa æ bare alt i frysern.

Thursday, August 14, 2014

Ripsgelé

Da har æ vært i Mo i Rana og besøkt ho bestemor. Det va sykt mye rips, og æ plukka me mæ 8-9 liter. Omtrent halvpartn lage æ nu gelé av.

4 liter rips kokes sakte opp uten vann. Ha plata på 1 eller 2. Kok i ca 30 min, til all ripsn ser ut som rosiner.

Sil av. Æ brukte ei melsikt, så da blir det litt grums igjen. Må vel bruke en handduk for å få det helt klart.

Det blei 9 dl saft. Driv og tilsett sukker nu. Foreløbi 600 g.

Det blei en slags snerk på geléen, ikke pent i det hele tatt, så æ fant ut at æ sku sile den gjennom hankle likavel. Det blei masse gris, for sukkeret va ikke helt løst opp. Ja, da vet æ korsn æ ska ordne mæ neste gang, ihvertfall.

Nu 750 g.

Monday, July 14, 2014

Rabarbrasyltetøy

400 g rababra fra hagen
200 g brunsukker

i kjøleskapet over natta

Wednesday, June 25, 2014

Bryllups-ripslikør

Veldig gledelig fikk æ en invitasjon til Kai Arne og Andreas sitt bryllup, som skal stå 30. august. Ka gjer man i gave? Hjemmelaga likør, det må vær bra.

1 liter rips fra frysern
4 tjukke skiver appelsin (skallet tadd av med kniv)
1 vaniljestang (fra vaniljesukkeret)
400 g sukker (vanilje, brunt og hvitt)
Amundsen vodka

Alt det her sku da oppi et glass som sku oppi en slags gedigen glasskolbe (også en del av gaven, trur han Andreas like den). Så da endte det me et 1,5 liters moderne norgesglass. Det blei ikke plass til mer enn en halv liter vodka, nåkka som e i minste laget, men sånn blir det nu.

I oppskrifta æ leste, så sku det vær 700 g sukker på 500 g rips. Æ syns det hørtes sykt mye ut. Og det sku vær skallet til en appelsin. Men den appelsin' æ hadde hjemme va det ikke nå fint skall på, så æ får heller tilsette etterhvert. Men skivan e jo veldig dekorativ, da. Æ e jo eller litt skeptisk til appelsin i likør, etter mamma sitt eksperiment, som gikk som følger.

Ta en hel appelsin. Dryl i en nevve nellikspiker. Sett det på sprit. Vent til julaften. Servér.

Det ho hadde glemt va de 64 sukkerbitan. Han Joakim va den eneste som ville drikk det. Han va fjortn, og blanda me cola.

Minipai fra frysern

1 minipai
litt purreløk (resta etter kraftkoking)
1 isterning spinat (som æ frøys ned når æ så at spinatn ikke kom til å bli spist)
1 egg
1 skjei rømme
1 soltørka tomat
litt ost (resta etter tacomiddag)

Stekte purren lammi den frosne spinatn. Blanda egg og rømme. Hadde oppi alt anna. Kvælte det over i paiformen. Stekte det i muffinsformen på nederste rille 200 grader i 10 min. Skrudde av ovn, gikk på butikken, kom tilbake etter ca 20 min. Perfekt. Spiste me salat og tomat.

Monday, June 16, 2014

Pitabrød

Det må nu også vær bra å ha i frysern.

Så æ fant ei oppskrift på ei veganersia.

2 ts tørrgjær
2 dl vann
ei lita ts salt
1 ts maltekstrakt (eller anna søtt)
2 ss olivenolje
100 g sammalt hvete
ca 300 g hvetemel

Bland alt i hop og elt i 15 min (det e skikkelig lenge). Hev i én time. Sidn ho Rebekka kom og alt det der, så måtte æ bare kaste den fine, fine deigen (den va blidd sur i kjøleskapet), men idag prøve æ på nytt.

Et tips va å kjevle ut pitabrøan på en handduk, men det ga æ opp, for handduken bare glei fram og tilbake på bordet. Så æ kjevla ut rett på bordet. Og snudde leivan, men det sku æ kanskje ikke gjort, vi får se. Etterheving mellom to handduka i ca 45 min. Nu har dem logge litt lengar, da, for det tok så lang tid å varme opp ovn'.

Stekte i 5-6 min på 275 grader midt i ovnen. Alle blåste sæ opp. Juhu!

Avkjøle i stabel på rist under handkle (så synk dem sammen).

---

Funke dårlig å tine dem i ovnen, skorpa blir for sprø (kanskje æ må steik dem mindre neste gang). Tining på benken funke fint.

Paibunn i muffinsform

Idéen va å lage paibunna i muffinsforman (altså, sånne ganske store muffinsforma på et brett, ikke papirforma), fryse dem ned, og så har man en kjapp middag.

Æ lagde en deig på den her oppskrifta:

250 g hvetemel
150 g smør
0,5 dl kaldt vann

Man ska ikke kna en paideig, bare få den ihop. Starte me kaldt smør i terninger som smuldres i melet, smuldre, smuldre, smuldre. Tilsett vann, tjopp, tjopp, tjopp, ferdig. Så sku den hvile i kjøleskapet i minst én time.

Tok den ut og bjynte å kjevle. Men det gikk ikke så bra, for de der muffinsforman e så djup, så det e vanskelig rett og slett. Så kom ho Rebekka, og da va det bare å gi opp. Æ stappa deigen tilbake i kjøleskapet, og lot den ligge der mens vi drakk opp nestn all ølla.

Så kom han Øystein og sku snakke om litt kjedlie ting, så da tok æ deigen fram igjen. Æ stakk ut bunn me en hane-kopp, og så skjærte æ ei remsa som æ la langs kantn. Æ satt det i kjøleskapet igjen, for det ska hvile 30 min i forma.

På søndagen hadd' æ'kke sjans, så paien sto helt til mandag.

Stekte det på 200 grader i 8 min, midt i ovnen. Oppi hvert skall hadde æ ei muffinspapirform og fylte den me linser, sånn at paien ikke sku svulme opp. Det fungerte bra.

Lot paian stå litt i forma før æ kakka dem ut. Ser ut som dem va litt lite stekt i bunn', så kanskje man ska steike nederst heller. Dessutn lure æ litt på om det kanskje va for mye deig. På ei anna oppskrift æ så va det bare 100 g smør

Saturday, June 7, 2014

Pizzabunn på nytt

Æ fulgte den samme oppskrifta, og gjor mæ nån erfaringer:

- Hevinga bør vel skje under plast. Æ heva under handduk, men da blei det ganske tørt.

- Æ stekte utn fyll, og den første pizzaen blei mer et pitabrød, for æ hadde ikke prikka.

- Så derfor prikka æ me rutekjevla, og det va ikke helt optimalt, men ok.

- 250 grader, nest øverst i ovnen. 4-5 minutter. Ovnen klar ikke å hold følge, så man bør kanskje heller vente litt mellom hver runde.

- Æ avkjølte på rist me ei anna rist over sånn at bunn' sku hold sæ flat.

- Til slutt hadde æ på tomatsaus, og stekte 1-2 minutt på 250 grader øverst.

Tomatsaus:

10 pittersmå løk stekt blank i olivenolje. Tilsatte 4-5 fedd hvitløk. Så to pakka á 500 g me hakka tomata, vann, en god dæsj oregano, og en god dæsj basilikum. Kokte det hele inn ca 2 tima. 1 skjei sukker, 1 skjei salt og 12 omganga på pepperkverna.

Litt grovere brød

1/2 pk gammel gjær
1,4 l vann
1 skjei salt
1 kg sammalt rug
500 g hvetmel

Fikk heve i 3,5 tima.

Hadde i 500 g sammalt hvete. Deigen blei veldig tung og klissat. 200 g hvetemel gjor den mere smidig.

Etterheving.

Fortsatt ganske klisjat og laus deig, men gikk akkurat å forme seks brød á 600 g.

Etterheving i form i 30 min pluss en røyk oppå en ganske varm ovn, sidn æ nettop hadde stekt pizza. Skrudde på ovnen til 250 grader.

Nest nederste rille 10 min. Ingen sjokkheving. Satt så ned til 200 grader.

Sunday, June 1, 2014

Linseburger

Ho Heidi satt mæ på idéen om linseburgera. Steike opp nån og så fryse dem ned enkeltvis, så har man middag på en-to-tre. Og det e billig, som va et poeng for ho. Og det e kjøttfritt, som æ tenke e bra. Æ lagde en runde me burgera, med deig circa sånn her

- grønne linser, lagt i blaut over natta og kokt mør
- ei gulerot kokt lammi
- en halv finhakka løk
- et par kokte poteta æ fant i kjøleskapet
- tomatpuré
- garam masala
- potetmel
- ett egg

Etter å ha kokt linsan satt æ dem i kjøleskapet, i kokevannet, for æ fant på nå anna å gjør. Og der sto dem sikkert en hel dag. Det va ikke så lurt, for da va på en måte vannet og linsan blidd ett. Det blei en veldig laus deig, så æ måtte bruke ganske mye potetmel. Men det blei godt. Æ stekte nån i panna, og nån i ovnen. Dem som blei stekt i ovnen fikk ikke sånn fin steikeskorpe, men det gjør ikke nødvendigvis nåkka, for dem ska jo steikes i panna igjen når dem tas opp av frysern.

Nu prøve æ på nytt

- 250 g grønne linser
- 250 g kikerter
- 1 stor gulrot
- 2 egg
- skorper fra en halv loff (fordi han øystein lage croque madam)
- tomatpuré
- cummin
- salt
- nån tørka potetflak

Linsan og kikertan blei lagt i blaut over natta. Så kokt i ca 1/2 time, lammi gulrota. Vanne blei sika av, og æ fjerna skallet på kikertan.

Apropos; æ leste en gang at man burde ha bakepulver i kikertvannet når man sku lage hummus. Det viste sæ å egentlig bare gjelde hvis du bor på plassa med veldig kalkholdig vann. Her va resultatet at skallet løste sæ opp og blei umulig å fjerne fra erteran. Ikke bra.

Så moste æ og moste æ og moste æ med potetmoser (vi har snakka om å kjøpe oss stavmixer, men æ e skeptisk til alt som tar plass, spesielt hvis det går på strøm, da e det akkurat som det tar mere plass). Tilsatte egg, tomatpuré, salt, cummin, loffskorper, og tørska, mortra potetflak. Nu har æ satt det i kjøleskapet for å hvile. Loffen må sug til sæ vann, det e kanskje det viktigste. Æ vet ikke om æ gidd å gjør mer ikveld.

Saturday, May 31, 2014

Brød

Nu bake æ jo en del brød, og æ tar det bestandi på gefyln. Omtrent sånn her:

1/2 pk fersk gjær løses opp i så mye vann som det går i vannmugga eller den lille kasserolln. Tilsett ei skjei salt. Ha oppi mel til deigen e passe laus. Ka slags mel, det kan variere. Først og fremst så tøm æ alle åpne posa. Dernest prøve æ å ha i nok hvetemel til at det blir orntli heving. Æ har erfart at for mye byggmel gjør at brødet ikke heng i hop, så der begrense æ det. Havregryn kan vær godt. Og også alskens frø og nøtter. Gammel tørka frukt går an. Litt slappe gulrøtter kan raspes og has i deigen. Melk, fløte og rømme som e blidd sur kan man også bruke.

Æ trippelheve. Først heve æ én gang me en ganske laus deig; så laus at æ bruke sleiv og ikke hennern. Så bak æ inn mere mel (me hennern), og elte skikkelig til deigen e sånn som æ vil ha den. Så heve æ en gang til. Så forme æ brødan og lar dem heve i forma før æ steike dem på 180 grader nest nederst i ovnen i 40-60 minutter.

Brødan mine får litt forskjellig kvalitet. Av og til blir det så mislykka at æ rett og slett kaste dem, andre ganga e dem skikkelig, skikkelig god. Og det på samme 'oppskrift'. Så nu tenke æ å faktisk notere ned ka æ gjør, og vi starte nuh:

1/2 pk gjær
1 sukkerskjei salt
1,3 dl springvann (kaldt)
3 dl sur fløte

1 kg sammalt rug
400 g hvetemel

Eltes sammen til en laus deig og settes til heving under et handkle på kjøkkenbordet.

Klokka e nu seks på ettermiddagen. Sidn æ starta me kaldt vann kan det ta litt tid før hevinga kommer igang. Dessutn va gjæra gammel og tørr, det kan også spille inn. Men æ skal ingen steder.

Lot det heve i 2,5 tima. Bakte det så ut med 5-600 g hvetemel og 100 sammalt hvete. Har satt det på ny heving.

Ett baketips e å smøre hendern inn me olje før man bjynn å knø. Da feste ikke deigen sæ like mye. Ellers e æ også veldig gla i deigskrapa.

Lot det heve i én time. Lagde seks emna á 600 g som æ putta to og to i brødforma me bakepapir imella. Det går litt mindre brød her i huset enn det gjor tidligere, og det e jo veldig trist å måtte kaste hjemmebakt brød fordi det har logge så lenge at det har gådd mugg i det. Så æ bake heller små brød.

Den siste hevinga, rett før dem ska steikes, e den vanskeligste. Hvis dem heve for lenge dett dem sammen, hvis dem heve for kort får dem sjokkheving i ovnen og sprekk. Nu går æ for å heve 30 min, så skru på ovnen og sett dem inn når ovnen e varm.

Hadde ovn på 250 grader til å bjynne me, etter anbefaling fra Godt Brød. Satt inn brødan på nederste rille. Sjokkheving. Så da e det 40 min som gjeld neste gang på etterhevinga. Æ stekte 10 min på 250 grader, før æ satt det ned til 200 (eller va det 225?). Og satt klokka på 30 min. Men, æ satt også i et steiketermometer, og etter 20 min va temperaturen over 85 grader, så da tok æ dem ut. Hul og fin lyd, men skorpa va veldig lys.

Brødan smakte bra dem.

Thursday, May 1, 2014

Banankake

Overmodne banana på kjøkkenbenken. 1. mai. Banankake. Ingen egg. Heidi.

Så da;

220 g banan (3 mellomstore)
fersk ingefær, bare litt (to små bita på str med et kronestykke hver)
1 sviske, som så så ensom ut i kjøleskapet

4 egg
130 g sukker
4 ts hjemmelagd vaniljesukker

60 g smeltet smør

110 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme

Finhakk ingefær, grovhakk svisken, grovmos bananene, bland.

Pisk egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis.

Tilsett smelta smør.

Rør inn SIKTA melblanding.

Rør inn bananmosen.

Hell over i bakepapirkledt brødform.

Steikes nesten nederst, 175 grader, 45 min.

Avkjøl først 15 min i forma.

Hmm, stekte den i 40 min, sjekka me pinne. Datt sammen i forma når æ tok den ut.

Monday, April 14, 2014

Romanesco rista i ovnen

Den her krysninga av en blomkål og en brokkoli lå og så så fin ut i butikken, så æ kjøpte et hode. På en veganerblogg fant æ ei oppskrift på rista blomkål, så det tenkte æ at kunne funke.

Æ blanda 6 ss rapsolje me 2 sukkerskjeier brunt sukker, litt salt og litt (for lite) peperoncini. Æ hadde også oppi i litt balsamico, men æ vet ikke kor lurt det va. Æ lure på om det fikk sukkeret til å klumpe sæ. Så delte æ romanescoen i små bita, vendte den godt i oljeblandinga, spredte det ut på et steikebrett me bakepapir. 12-13 min på 225 grader i midten.

Og det blei lagt oppå spaghetti som hadde fådd nån dråpa gresskarolje. Litt parmesan på toppen, og vips!

Wednesday, April 9, 2014

Hvordan koke asparges

Æ sku lag middag idag, og me lite eller ingenting i kjøleskapet gikk æ til butikken for å se ka æ fant der. Æ vil helst ikke kjøpe kjøtt, sidn vi har så mye i frysern. Kylling frista ikke. Æ sto en halvtime foran nån støkka me røkt blåkveite før æ slo det fra mæ. Va innom tanken på å kjøpe salmalaks og lage sushi, men prisn blei litt for stiv. Så tilslutt endte æ på røkt makrell. Og så va æ innom frukt- og grønnsaksdisken for å se ka som kunne friste idag. Der fant æ rosenkål og grønn asparges. For at aspargesn ska bli go, så må man ikke overkoke den, på lik linje me andre grønnsaker som vokse over jorda. Så finns det også et par ekstra triks;

- Snitt aspargesen som en blomsterkvast og sett i vann. Da blir den litt mer spretten.
- Hodet eller blomstn eller ka det hete ska ikke nedi kokevannet. Bunt derfor aspargesn sammen, og finn et eller anna du kan ha oppi gryta sånn at buntn står.
- Kok opp vann, me slaa tog litt sukker. Æ tok 2 sukkerskjeier salt, og ei sukkerskjei brunt sukker på ca 3-4 liter. Det va passe, trur æ.
- Ha oppi aspargesn når vannet koke, og la det koke/trekke i 1-2 min.

- Ikke vær redd for å ta aspargesn opp for tidlig. Rå asparges smake også veldig godt. Overkokt asparges smake ikke godt.

"Asparges skal kokes til konsistensen er såpass fast at kvinnen rødmer, men ikke så myk at mannen blir skamfull."

Og ellers, ovnsbakt rosenkål og sennepssaus. Og øl.

Tuesday, March 18, 2014

Pizzabunn til å fryse

For ei stund sida så lagde æ åtte små pizzabunna og frøys dæm halvstekt med tomatsaus. I forrje uke nøyt æ godt av det. Etter ei hel uke me brød til middag blei det to kjappe pizzamiddaga på rad. Oppskrifta e klipp og lim fra en blogg som har henta det fra ei bok.

8 pizzabunner
6 dl lunkent vann (ca 25 grader)
1 dl olivenolje
1/4 pakke fersk gjær, eller 3 g tørrgjær
1 ss sukker
1 kg hvetemel (gjerne «00″ pizzamel), siktet
1 ss salt
Bland vann, olje, sukker og gjær i en kjøkkenmaskin og kjør med eltekrok i ca 3 minutter. Sikt i melet, ha i salt, og elt videre i ca 15 minutter. Deigen skal være myk og smidig. Er den ikke det, elt videre. La deigen hvile i ca 20 minutter på godt melet underlag. Del i 8 emner (200 g hver), form fine boller, og legg på oljet stekebrett. Dekk med plast og la emnene heve i minimum 3 timer. Når pizzaemnene er ferdig hevet (til dobbel størrelse) kjevles hver bunn ut til en tynn leive.
Sett ovnen på full guffe. Min går til 250 grader. Stek hver pizzabunn i ca 3 minutter og legg på rist. Bunnene er da halvstekte. Pakk alle bunnene inn i en ren platpose og legg i frysen mens de fremdeles er lunkne. Og når du da til slutt blir pizzafysen, er det bare å hente hjemmelaget pizzabunn i frysen. Legg på fyll, stek på 230 grader i ca 6 minutter, og nyyyyt!

Det skal altså en del elting til. Dem va også treg å heve, og det måtte litt øvelse til før æ fikk teken på kjevlinga. Men det blei veldig bra. Æ lagde også tomatsaus, men akkurat korsn æ lagde den, det huske æ ikke nu længar.

Uansett, det blei veldig bra. Skikkelig fin sprø bunn. Og så middag på null komma svisj.

Thursday, January 16, 2014

Solbærsyltetøy

Ca halvparten så mye sukker som bær.

Ha bæran oppi ei gryte. Kok sakte opp på laveste effekt. La det koke litt, 10-20 minutter. Tilsett sukker. Rør til det løses opp. Kok opp. Fyll på varme glass.

Bresert lammebog en gang til

Forrige gang blei kjøttet veldig mørt og fint. Sto kanskje inne pittepittelitt for lenge, for det kjøttet som va øverst blei litt mørkt. Grønnsakerne va (selvfølgelig) helt ihjelkokt. Hadde omtrent samme konsistens som utkokte kraftgrønnsaker. Så den her gangen blir det litt annerledes.

Lammebogen e fortsatt ca 1 kg.

- Deler bogen i to sånn at den får plass i gryta.
- Gnir den inn med salt og pepper og bruner den i ei blanding av smør og olje, og tas ut.
- 2 gulerøtter, 1 løk, 3 store mandelpoteta, 1 kinesisk hvitløk og 1 kvast rosmarin gis litt lett farge, og tas ut.
- Legg ei potetrist i bunnen. Hell på 1 liter fenalårkraft. Legg kjøttet oppå.
- Sett gryta i ovnen med lokk på 70 grader.

Nu ska den stå en hel dag. Plan' va å gå på jobb, men det ser ikke ut til at det skjer. Men æ late som æ e på jobb og lar det stå helt i ro.

Sunday, January 12, 2014

Skreimølja, eller kokt torsk, lever og rogn

Møljesesongen e godt i gang. Ifjor lagde æ ei så sykt god mølja. Han Øystein Jens va spesielt begeistra for levra. Ka kunne det vær som gjor levra mi så god? Plutselig kom æ på det; æ hadde glemt å ha eddik oppi kokevannet. Og ka ska man nu egentlig me den edikken? Min teori e at den e havna der den tida der levra ikke va like fersk som idag. Jada, jada, æ høre alle protestan fra Mosjøen, langs hele kysten helt ned til Kvitsjøen. Men det dåkker ikke tenkte på e at alt av fisk blir umiddelbart lagt på is/kjøla, og den kommer ikke ut i romtempratur før den ska opp i kokevannet. Derfor treng vi ikke edikk til levra idag.

Akkurat korsn oppskrift æ føllte, det huske æ ikke, så æ har nu rota litt rundt på nettet igjen, for å prøv å få det til like bra som ifjor. Vi e 11 til bords; mæ, Øystein, ungan, Tieri, kona, sønn', dattra, Svein Harald, Heidi og en nyansatt i bladet Tromsø.

Plan e som følger.

- Dampe gulrøtter og poteta.
- Trekke fisken i lettsalta vann i 5 min.
- Pakke rogna inn i matpapir, surre med hyssing. Koke i lettslata vann i 40 min.
- Rense rogna. Koke den lammi finhakka løk, pepperkorn og laubær i veldig lite vann i 20 min.

2,5 kg torsk
550 g lever
800 g rogn

Flatbrød og smør.

Så får vi se.

-------

Det gikk bra. På tross av at sikringa på ovn' gikk og han Tieri og dem va en halvtime for sein. Fisken trengte nærmere 10 min. Akkurat passe me mat, eller litt for lite. Pittelitt fisk og pittelitt lever igjen.